Zde může být vaše reklama.
Pondělí 6.5.
Svátek má Radoslav
Menu

Libor v letním sídle V ústecké zoo přestěhovali aligátora

V ústecké zoo přestěhovali aligátora

05. 06. 2019 - 08:46

Tradiční jarní stěhování Libora, aligátora americkéhom ze zimoviště na jeho letní byt proběhlo v úterý 4. června 2019 v ústecké zoo.

„Liborovi se moc nechtělo, přesun totiž znamená, že mu chovatelé z bezpečné vzdálenosti nasunou smyčku z lana za hlavu a pomocí provazu jej vtáhnou do přepravní bedny,“ popisuje pracovnice útvaru kontaktu s veřejností Nikola Roštejnská. „Libor se chvíli bránil, ale po několika minutách jej chovatelé přece jen silou dostali dovnitř. Bednu pak převezli z horní části zoo, kde Libor v zimovišti trávil cca osm měsíců, do jeho venkovní expozice. Stěhování je pro něj sice trochu stresující, ale důležité je, že bude na slunci a bude mít přísun UV záření. Návštěvníci jej mohou vidět zhruba do října, bude záležet na venkovních teplotách, kdy jej bude čekat letošní druhé stěhování zpět,“ dodává Nikola Roštejnská.

V zimovišti je Libor spokojený, neboť je zde stabilní teplota 25-27°C, výhřevná plocha souše a teplá voda v bazénu. Z toho důvodu zde i lépe přijímá potravu, kterou tvoří zejména hovězí maso, ale také kuřata, sladkovodní ryby a kvůli přísunu kolagenu a vápníku i vepřová kolínka,“ vysvětluje chovatelka Jana Bárnetová. „Kromě Libora se staráme ještě o samici jménem Adéla, která přebývá v ubikaci naproti. V letošním roce jsme u nich zaznamenali i namlouvání, což se projevovalo vydáváním zvláštních hlubokých zvuků, takže jsme jim umožnili cca šestitýdenní společný pobyt. Nejprve jsme měli obavy, aly Libor Adéle neublížil, přece jen je samice o mnoho menší a drobnější, ale vzájemné interakce byly velice přátelské,“ dodává Jana Bárnetová.

Aligátor Libor přišel do naší zoo v roce 1974 ve věku cca 3-4 let a z toho důvodu je služebně nejstarším zvířetem naší zoo,“ sděluje tisková mluvčí Věra Vrabcová. „Byl tehdy zakoupen od soukromého chovatele za 670 korun československých. Adéla je u nás od roku 2013 a jako pětiletá přišla ze záchranného centra Zoo Plzeň. Spolu se třemi dalšími samicemi byla zabavena soukromému chovateli, u kterého byly kontrolou zjištěny nevhodné podmínky k chovu. V loňském roce jsme je díky instalaci nové váhy u pavilonu slonů při podzimním stěhování poprvé přesně zvážili, Libor vážil 146 kg a Adéla 37 kg,“ doplňuje Věra Vrabcová.

U venkovního výběhu aligátora Libora je od roku 2010 umístěn kamerový systém, který upozorňuje strážní službu na neukázněné návštěvníky, kteří se nedokáží smířit s tím, že samec většinu času leží nehybně a nevykazuje žádnou aktivitu. Ohrožují jej házením kamenů či jiných předmětů, několikrát jej i zranili, proto je celý prostor monitorován.

Další články