Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 18.4.
Svátek má Valérie
Menu

Otázka palmového oleje V ústecké zoo oslavili Mezinárodní den orangutanů

V ústecké zoo oslavili Mezinárodní den orangutanů

foto: ZOO Ústí nad Labem

19. 08. 2019 - 09:00

V řadě českých a slovenských zoologických zahrad sdružených do UCSZOO jsou poslední srpnové dny věnovány orangutanům, s čímž souvisí různé akce pro veřejnost s informacemi, co tyto lidoopy v přírodě nejvíce ohrožuje. Nebezpečí úzce souvisí s problematikou pěstování palmy olejné a mnohostranného využívání palmového oleje. Ten se v posledních několika desetiletích stal jedním z nejpoužívanějších produktů rostlinné výroby a jeho globální spotřeba stále roste. Jak se palma olejná, potažmo palmový olej, dotýká právě orangutanů?

„Orangutani žijí v současné době pouze na dvou ostrovech – Sumatře a Borneu. Bohužel, právě Indonésie a Malajsie jsou největšími pěstiteli palmového oleje, takže plantáže palmy olejné jsou zakládány na místě vykáceného či vypáleného pralesa. Ztráta přirozeného prostředí je největší hrozbou, které orangutani, ale i řada dalších živočichů čelí,“ sděluje tisková mluvčí Věra Vrabcová. „Naše osobní odpovědnost tkví v tom, že země EU, tedy i Česká republiky jsou po Číně a Indii na třetím místě ve spotřebě palmového oleje. Ten se vyskytuje ve více než 50% balených potravin, které denně nakupujeme. Kromě potravinářství se palmový olej využívá i v řadě dalších odvětví jako je drogerie, krmivo pro zvířata, ale nachází se např. i v biopalivech. Většinou si můžeme zvolit, jaké výrobky si při nákupu vybereme, takže je na každém z nás, jestli chce být zodpovědný za ničení tropických pralesů a úbytku živočišných a rostlinných druhů. Podrobné informace lze nalézt např. na webových stránkách Koalice proti palmovému oleji (www.stoppalmovemuoleji.cz), kde si lze stáhnout i aplikaci Palm Oil Scanner a při nákupu se tak rychle orientovat,“ dodává Věra Vrabcová.

Všechny tyto informace a mnoho dalších se zábavnou formou mohli dozvědět návštěvníci zoo v sobotu 17. srpna. „Program začínal ve 13.00 hodin u výběhu orangutanů, ovocný nízkokalorický dort a další schovanou potravu dostanou jak samice Ňuninka a s dcerou Cantik, tak i náš kříženec orangutana bornejského a sumaterského Ferda, který před 17 lety, přesně 23. srpna, dorazil z pražské zoo zaplavené povodněmi, které tehdy naše kolegy postihly. Ferda je nejstarším orangutanem v UCSZOO, v říjnu oslavíme jeho padesátiny. Enrichment pro orangutany bude připravovat i náš host dne – herec Leoš Noha, se kterým si na toto téma popovídáme. Známý herec je původem Ústečák, který se přestěhoval do Prahy, náš Ferda to má přesně naopak J,“ vysvětluje s úsměvem Nikola Roštejnská. „Další program se konal u pavilonu šelem, kde jsou od 13.30 do 16.00 hodin připraveny různé aktivity pro děti. Mohou si vyzkoušet hašení pralesa, určit, s kým se orangutani v přírodě potkávají, vytvořit si orangutaní masku či otisk ruky v porovnání s končetinou dospělého samce a seznámit se na stanovišti s výrobky bez palmového oleje včetně ochutnávky,“ doplňuje Nikola Roštejnská.

„U pavilonu byla připravena i výstavka fotografií přímo z Bornea, která souvisí s naším ochranářským projektem Pesisir Balikpapan. Ten naše zoo podporuje od roku 2007, vlajkovým druhem byl zvolen endemický primát kahau nosatý,“ navazuje Matěj Kynšt. „Kromě toho se návštěvníci mohou zapojit do jednoduchého vědomostního kvízu, výherce získá stylovou orangutaní cenu – plyšáka, velkou fotografii orangutana Ferdy, suvenýry s motivem našich orangutanů, brožurku o Ňuňákovi a rodinnou vstupenku do Muzea města Ústí nad Labem, kde je této zvířecí osobnosti naší zoo věnována samostatná expoziční místnost. Celé odpoledne zpříjemní hudební vystoupení skupiny Aneboafro,“ zakončuje Matěj Kynšt.

Co možná nevíte?

Všechny druhy orangutanů jsou obyvateli tropických deštných pralesů. Donedávna byly uváděny dva druhy orangutanů podle místa výskytu, odlišné DNA a dalších morfologických rozdílů, a to orangutan bornejský a orangutan sumaterský. V poslední době hovoří odborníci o orangutanu tapanulijském, který byl jako samostatný druh popsán v roce 2017. Populace čítající několik stovek jedinců obývá malé území v Jižní Tapanuli na Sumatře, je však ve vážném ohrožení kvůli plánované stavbě přehrady. Orangutani jsou největšími stromovými savci, žijí většinou samotářským způsobem života, teritorium samců je větší než samic. Rozmnožují se velice pomalu, protože samice se stará o mládě 6 až 8 let a až poté dochází k dalšímu zabřeznutí. Všechny tři druhy orangutanů jsou zapsány v seznamu ohrožených druhů (Red List IUCN) v kategorii kriticky ohrožený a jejich populace má stále klesající tendenci.

Další články