Zde může být vaše reklama.
Pátek 26.4.
Svátek má Oto
Menu

Univerzita naváže spolupráci s festivalem ELBE DOCK

Univerzita naváže spolupráci s festivalem ELBE DOCK

23. 05. 2019 - 09:35

Dokumentární festival ELBE DOCK odstartuje svůj 2. ročník v Ústí nad Labem dne 28. 5. 2019. Letos se k němu připojuje i ústecká univerzita. Ústí je nová Praha! Mezinárodní festival dokumentárních filmů ELBE DOCK, v rámci něhož se předává i Cena Pavla Kouteckého, chce pozvednout kulturní život v Ústí nad Labem.

V roce 2017 jsme převzali organizaci desátého ročníku Ceny Pavla Kouteckého pro nejlepší české dokumenty. Deset let probíhala řada nominačních projekcí a slavnostních vyhlášení vítězů v Praze. Naší ambicí bylo vytvořit světovou událost, světový filmový festival s místní kulturou. Ten ale musí mít nějakou osobitou lokální kulturu, a to nám v Praze smysl nedávalo. Cena se tak přetransformovala do festivalu ELBE DOCK. Rádi bychom z ní vytvořili největší kulturní událost v kraji,” řekl pro univerzitní časopis Silverius ředitel festivalu Filip Kršiak.

Propojení festivalu a univerzity přináší letošnímu ročníku spoustu novinek. Festival připravil různé masterclass, workshopy i studentský program. Pořadatelé se chtějí více propojovat s mladými lidmi a mluvit s nimi o dokumentárním filmu. Aby se podařilo natáhnout na akci mladé lidi, ten kdo se prokáže jako student z UJEPu, dostane akreditaci zdarma.

Do spolupráce na festivalu s ambicí stát se významnou lokální akcí se zapojily hned 3 fakulty UJEP (filozofická, sociálně ekonomická a umění a designu). Koncem května zde bude probíhat zajímavý program promítání a workshopů, prostor před budovou fakulty umění a designu se na jeden večer stane letním kinem,“ upřesňuje zapojení UJEP prorektor pro vnější vztahy prof. Pavel Doulík.

Festival ELBE DOCK společně s ústeckou univerzitou nabídne velký studentský program na téma fiktivních dokumentů. Studenti si v průběhu workshopů vyzkouší manipulovat obrazem a zkusí si založit fiktivní start up. O situaci německého dokumentárního filmu bude vyprávět odborník Christian Hissnauer, který se dlouhodobě zabývá mockumentárním filmem. Jeho přednáška bude reflektovat i mockumenty, které účastníci ELBE DOCK mohou na festivalu vidět: Fraktus o fiktivní kapele chystající svůj velký comeback a Spiknutí: Měsíc odhalující všechny vrstvy německé povahy, která by se ráda dostala až na samotný Měsíc.

Před fakultou umění a designu proběhne letní kino, kde proběhnou projekce filmů FC Roma, Poslední autoportrét a Kibera: Příběh slumu.

Spolupráce s naší univerzitou se realizuje i v rovině benefitů. Naše koleje poskytnou účastníkům festivalu slevu na ubytování, všichni studenti i zaměstnanci UJEP mají účast na festivalovém programu zdarma,“ uzavírá prorektor Doulík.

K vyhlášení všech tří soutěžních kategorií dojde v sobotu 1. června, a to během slavnostního zakončení festivalu v  Činoherním studiu.

Podrobný program naleznete na www.elbedock.cz.

Další články