Zde může být vaše reklama.
Úterý 16.4.
Svátek má Irena
Menu

Ministr školství Plaga: Zkracovat letní prázdniny nechceme

Ministr školství Plaga: Zkracovat letní prázdniny nechceme

foto: MŠMT

23. 03. 2020 - 10:23

Ministr školství Robert Plaga vystoupil dnes po desáté hodině na tiskové konferenci, kde osvětlil kroky, které připravuje ministerstvo školství. Mimo jiné oznámil, že se zkrácením letních prázdnin se nepočítá. Zároveň by byl rád, kdyby se školy otevřely znovu v polovině května. Jednotné přijímací zkoušky proběhnou nejdříve 14 dní po umožnění studentům vrátit se do škol, v případě maturit to pak budou tři týdny.

 
U přijímacích zkoušek na střední školy, závěrečných zkoušek a maturit půjde o to, kdy vláda zruší krizové opatření vlády, které zavřelo základní a střední školy. Konkrétní termín pak představí ministerstvo školství. Obsah ani formu podle Plagy přijímací zkoušky nezmění.

„Oproti minulým letům budou zkráceny termíny pro vyhodnocení výsledků zkoušky, aby se uchazeči o studium dozvěděli vzhledem k okolnostem výsledek co možná nejdříve.“ vysvětlil ministr školství Robert Plaga na tiskové konferenci. Stále tak platí, že by zkouška proběhla i ve společné části – tedy jednotná zkouška – z písemného testu z českého jazyka a literatury a písemného testu z matematiky.

Vyhodnocení maturitních testů by proběhlo na samotné škole.

Český a cizí jazyk čeká prominutí písemné části

Ze společné části maturity bude letos vypuštěna písemná část z českého a cizího jazyka.

„U maturit bude klíčové, zda se školy otevřou do 1. června 2020. Pokud ano, budou maturity probíhat sice ve zjednodušené, ale obdobné podobě jako každý rok. Pro případ, že se školy do 1. června 2020 neotevřou, obsahuje návrh v zájmu jistoty maturantů náhradní řešení,“ říká ministr školství.

Návrh, který Plaga vládě předloží, totiž říká, že pokud se k 1. červnu neobnoví školní docházka na střední školy, maturitní vysvědčení bude určeno na základě studijních výsledků žáka z posledních tří vysvědčení. Pokud žák v posledním ročníku v pololetí neprospěl, půjde na komisionální přezkoušení, aby mohl v případě úspěchu maturitní vysvědčení získat také.

Závěrečné zkoušky u učebních oborů by pak podle návrhu mohly proběhnout podle podobných podmínek, jako zkoušky maturitní, včetně totožného náhradního řešení, pokud by školy nebyly znovuotevřené do 1. června 2020.

„Pokud návrh dnes schválí vláda, pošle jej ministerstvo školství k projednání Poslanecké sněmovně v nejbližším možném termínu. Je pravděpodobné, že se jím poslanci budou zabývat již zítra,“ řekl Plaga.

Další články