Zde může být vaše reklama.
Středa 1.5.
Svátek má Svátek práce
Menu

UJEP Letní škola historie ukázala, že dějepis není vůbec nuda

Letní škola historie ukázala, že dějepis není vůbec nuda

foto: UJEP

03. 09. 2019 - 09:15

V termínu 21.–25. 8. 2019 se v rekreačním středisku osady Pod Jedlovou uskutečnil již osmý ročník Letní školy historie, kterou pořádá katedra historie Filozofické fakulty UJEP a finančně ji podporuje také Ústecký kraj. Univerzitě, fakultě a krajskému vedení za to mnohé díky!

Tématem letošní letní školy, určené pro středoškoláky, ale i studenty vysokoškolské, kteří se na „mladších“ učili, byly sny, vize a fantazie v dějinách. 

Přednášky a další výukové programy byly široce rozkročené mezi středověkem a 20. stoletím. V jednom anonymním hodnocení z pera frekventanta/frekventantky kurzu se lze dočíst, že byla podceněna či dokonce upozaděna antika. To skutečně byla. Smyslem kurzu nicméně bylo především identifikovat určité konkrétní sny, které v evropské kultuře po staletí rezonují. Výsledkem debat byly sny, které lze vztáhnout k vladaři (panovníkovi), resp. mesiášovi (dobrému i špatnému/falešnému), státnímu útvaru, společenskému uspořádaní, blahobytu apod. K těmto tématům směřovaly i přednášky, o něž se postarali pracovníci a doktorandi ústecké „fildy“. 

Mgr. David Tomíček, Ph.D., k programu letošní letní školy řekl: „Byla to v podstatě taková hra. Celé téma se dá shrnout pod pojem imaginace, což odkazuje na dílo významného francouzského historika Jacquese Le Goffa. V průběhu letní školy jsme cítili, že si tak trochu pinkáme, hrajeme s fantazií, přemýšlíme o snech a hledáme vize minulých staletí.“

Účastnící kromě aktivit v jídelně/posluchárně rovněž „výletničili“. První den je čekal výstup na horu Malý Stožec, která má sice milosrdný název, ale je ve skutečnosti příkrá a skalnatá. Celodenní výlet do Rumburku byl ve znamení návštěvy zdejšího zámku (dnes školy), fantastické, leč zaniklé prvorepublikové kavárny Venuše a pochopitelně proslulé Lorety. Další náročný výlet směřoval do Šluknova. Zde bylo možné si prohlédnout zrenovovaný zámek a okolní park. Pak kroky studentů letní školy směřovaly do Fukovského výběžku a k potoku, který nese název Spréva. Až se potok stane řekou a jeho voda doteče do Berlína, bude tvořit zásadní hydrologickou kulisu hlavního města našeho souseda. Poslední den byla na programu křížová cesta v samotném Jiřetíně pod Jedlovou.

Letos letní škole přálo počasí. Táboráky se proto podařilo zrealizovat dva. Zejména ten první byl dosti hlasitý, neboť letošní banda byla vyloženě muzicírská a pěvecká, čili hrálo se a zpívalo. A taková byla nakonec celá Letní škola historie: velké množství zábavy, doslova co síly stačily‘, uzavírá dr. Tomíček.

Další články