Zde může být vaše reklama.
Pátek 26.4.
Svátek má Oto
Menu

ZOO Ústí nad Labem Kampaň proti masakrům tažných ptáků

Kampaň proti masakrům tažných ptáků

foto: Petr Hammer

01. 08. 2019 - 10:01

Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO) zahájila kampaň upozorňující na alarmující situaci, které čelí miliony tažných ptáků při své každoroční cestě do jižních krajin a zpět. Jedná se o pěvce, vodní ptactvo, holuby, hrdličky či dravce.

Tito ptáci prolétají Středomořím, kde jsou stříleni, chytáni do sítí, na lep nebo do pastí, a to pro zábavu, na jídlo či pro klecový chov. Podle odhadů organizace BirdLife International je ve Středomoří každoročně nelegálně zabito 25 milionů tažných ptáků.

„Situace je tristní, a to ještě netušíme, kolik takto zabitých ptáků pochází z České či Slovenské republiky, jistě ne málo. Jedním z důležitých poslání zoologických zahrad je ochrana biodiverzity, proto masakru ptáků nechceme nečinně přihlížet. I bez něj, vlivem zásahů do krajiny, ptačích druhů v Evropě razantně ubývá,“ vysvětlil důvody vzniku kampaně prezident UCSZOO Erich Kočner.

UCSZOO umístila u silnic vedoucích z pražského a bratislavského letiště do center těchto metropolí billboardy, které poukazují na masakry tažných ptáků ve Středomoří. Čtyři billboardy jsou v Praze na Evropské třídě, pět jich je v Bratislavě. Outdoorová kampaň UCSZOO bude probíhat do konce srpna. „Smyslem je upozornit na problém nelegálního lovu nejen italské, francouzské a další turisty přijíždějící do Prahy a Bratislavy, ale zejména podnítit zájem médií u nás i v zahraničí,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Ani některé ze států Evropské unie, zejména Itálie a Francie, nejsou schopny dodržet to, k čemu je zavazují jak Bonnská a Bernská úmluva, tak evropská Směrnice o ochraně volně žijících ptáků,“ doplnil.

Ústecké zoologické zahrady se tato kampaň přímo dotýká. „Naše zoo vznikla z ptačí rezervace založené v roce 1908 významným ústeckým obchodníkem a nadšeným ornitologem Heinrichem Lumpem. Ten se všemožně snažil o ochranu ptactva, zejména při jarních a podzimních tazích, takže již v roce1930 se ujal podobné iniciativy. Podílel se na celoevropské kampani za připojení všech evropských států k všeobecně platnému zákazu lovu zpěvného ptactva při jeho migracích na jih a zpět,“ vysvětluje ředitel zoo Roman Končel. „Stěžejním cílem bylo získat podpis Itálie, kde byl po staletí lov zpěvného ptactva součástí folklóru. O rok později (1931) italský diktátor Benito Mussolini podepsal zákon, který zkušebně zakázal odchyt ptactva v některých provinciích, ale když za dva roky vstoupila Itálie do války s Habeší, odvolal Mussolini zákaz lovu jako reakci na sankce Společnosti národů,“ dodává.

Další články