Zde může být vaše reklama.
Středa 17.4.
Svátek má Rudolf
Menu

Zátah na Sumatře Dopadení pašeráka zdokumentovala zooložka Zoo Olomouc

Dopadení pašeráka zdokumentovala zooložka Zoo Olomouc

foto: Lucie Čižmářová

01. 04. 2022 - 13:30

Po čtyřech měsících intenzivní práce s vyšetřováním a shromažďováním důkazů o ilegálním obchodě s ohroženými druhy zvířat se mezinárodnímu týmu v čele s dvěma českými ochranáři ze Zoo Liberec a Zoo Ostrava podařilo dostat za mříže významného indonéského pašeráka ohrožených druhů zvířat.

Během zátahu, na kterém čeští ochranáři spolupracovali s indonéskou policií z provincie Západní Sumatra a úředníky z tamní Agentury ochrany přírody, byli v jeho domě zabaveni kriticky ohrožený luskoun ostrovní, tři koťata chráněné kočky bengálské a želva mohutná. Pašerák ale pravidelně obchodoval například i s orangutany, gibony nebo outloni.

Více než čtyři měsíce duo českých ochranářů, František Příbrský ze Zoo Ostrava a Tomáš Ouhel ze Zoo Liberec, usilovalo o zatčení významných pašeráků ohrožených druhů zvířat na indonéském ostrově Sumatra. Na stopu zločincům přišli již v prosinci loňského roku během natáčení dokumentárního snímku o kriticky ohrožených luskounech ostrovních. Utajované vyšetřování probíhalo ve spolupráci s expertním vyjednavačem z Jižní Ameriky a za podpory Ofira Droriho, zakladatele sítě mezinárodní organizace EAGLE, která vede boj proti trestné činnosti páchané na volně žijících zvířatech.

„Indonéský pašerák s přezdívkou Greed pobízel k lovu mnoho svých pytláků ze Sumatry, zřídil čtyři WhatsAppové skupiny, které měly stovky členů a kde se každý den prodávala nelegálně ulovená zvířata často kriticky ohrožených druhů,“ přibližuje František Příbrský. Usvědčený pašerák byl na místě zatčen a převezen do vazby. Důsledkem předchozích krádeží dostane pravděpodobně vyšší sazbu trestu, která mu přinese cca 2 roky vězení a pokutu v řádu několika milionů indonéských rupií. „Při rozsudku a výši trestu se bohužel klade hlavní důraz především na počet aktuálně zabavených zvířat v daný den při činu a na rozsah celého ilegálního obchodu se nebere zřetel, přestože jej pachatel mnohdy činil i po desetiletí. Každé zatčení pašeráka divokých zvířat vysílá zprávu dalším zločincům. Tato akce tedy bude mít, doufejme, dalekosáhlý dopad,“ říká Tomáš Ouhel ze Zoo Liberec.

Tomáš Ouhel i František Příbrský působí v Indonésii již více než patnáct let. František Příbrský pracuje s bývalými pytláky outloňů váhavých a luskounů ostrovních. V této činnosti pomáhá i terénní zooložka Zoo Olomouc Lucie Čižmářová. Tomáš Ouhel se již v minulosti opakovaně podílel na zatčení indonéského gangu pytláků želvích vajec i chráněných mořských želv.

Další články