Zde může být vaše reklama.
Středa 24.4.
Svátek má Jiří
Menu

Café Nobel v Děčíně: Člověk a pískovec

Café Nobel v Děčíně: Člověk a pískovec

22. 05. 2019 - 12:41

Do měkkých pískovců České křídové tabule lidé v minulosti často tesali, aby měli kde rozjímat, bydlet nebo třeba sušit ovoce. Stavební historik a etnograf Kamil Podroužek tyto projevy tradiční venkovské kultury studuje a napsal o nich i knihu, kterou ve čtvrtek 23. května představí na dalším „přátelském setkání s vědou“ Café Nobel v útulném prostředí kavárny Coffee & Books v Děčíně.

Jak se pracuje s archeologizovanými terénními prameny? O tom vypovídají tři případové studie z výzkumů tradiční venkovské kultury novověku. Kaple Božího Hrobu ve Velenicích na Českolipsku je případem zaniklého sakrálního objektu v pískovci, kterému stavebně historický průzkum a interpretace pomohly vrátit symbolický smysl a společenský význam.

Vývoj osídlení vsi Hvězda/Sterndorf u Úštěku seznamuje se základními tendencemi při osidlování pískovců, úzce vázanými na georeliéf krajiny. Plošný výzkum sušáren ovoce v pískovcích zase mapuje typologii, rozšíření a vývoj specifického, dnes zaniklého typu technické stavby z prostředí zemědělské výroby venkova.

Další články