Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 25.4.
Svátek má Marek
Menu

Poběží se svými svěřenci Změříme si časy! Pak budu chválit, nebo nadávat, říká Konečný

Změříme si časy! Pak budu chválit, nebo nadávat, říká Konečný

foto: runczech.com

16. 09. 2019 - 17:48

Běhá hodně, rád a upevňuje si díky tomu kondici. Bývalý evropský profesionální šampion Lukáš Konečný s boxem procestoval svět a díky tomu si zatrénoval i na exotických a proslulých místech světa.

„Běhal jsem všude, kam jsem se s boxem podíval. Když jste na pětihvězdičkovém hotelu, těžko se mlátí do pytlů a lítá po ringu. Běhal jsem proto v newyorském Central Parku, v rakouských Alpách nebo v Austrálii. Občas to byly velmi příjemné výklusy,” vypráví Konečný. Slavný boxer a nyní kouč teď poběží Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem i se svými svěřenci.

V jak velké míře je běhání základem přípravy boxera?
K boxu neodmyslitelně patří. Ať už jsem dělal intervalové běhy, sprinty, nebo dlouhé výběhy. Oblíbil jsem si běh ze dvou důvodů. Tím prvním je skvělá kondiční příprava a pak shazování váhy, díky nemuž to jde úplně ideálně.

Čím je vám hlavně běh blízký kromě dvou nejdůležitějších aspektů?
Vždycky pro mě bylo nejdůležitější mít v boxu skvělou kondici a relativně snadno jsem toho dosáhl díky běhání. Zároveň jsem se celou sportovní kariéru trápil s váhou a při běhu jsem dokázal vypotit až čtyři kila. Při delších bězích si také spoustu věcí proberete a máte klid.

Jak si tedy dlouhé výběhy užíváte?
Běhám bez sluchátek, a když běžím hodinu, nebo devadesát minut, tak mě napadá spousta věcí. Třeba pracovní resty, na co jste zapomněl a navrch máte klid jen sám pro sebe.

Běžci přitom obvykle sluchátka s oblíbenými písničkami používají, aby jim trénink rychleji utekl. Není to pro vás bez hudby v uších o to delší?
Vždycky jsem to tak dělával, i když jsem si občas zaběhal se sluchátky v uších na pláži a to bylo příjemné. Když mám sluchátka, nevnímám tolik realitu a nedokážu si ani ohlídat čas a tempo, jakým běžím. Tak si aspoň změřím, že běžím svůj kilometr za 5 minut. Bez sluchátek je to pro mě jednodušší. Když se zaposloucháte do nějaké hudby, zapomenete na realitu a tolik se neuvolníte.

Mluvil jste o zajímavých destinacích, kam jste se podíval a zaběhal si tam. Vzpomenete si i na některé extrémní a zároveň exotické místo?
Byl jsem v Caracasu ve Venezuele a tam bylo hrozné vedro a dusno. Představit si, že v tomhle člověk běhá… v rámci hubnutí by to bylo ideální. Umím si představit, že tam by člověk za půl hodiny lehkého běhu až tři kila vypotil. (úsměv)

Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem poběžíte i se svými svěřenci. Je to pro ně za odměnu, nebo za trest? A máte na něj natrénováno?
(úsměv) Delší tratě jsem začal běhat až po konci profesionální kariéry, aby mi to nenarušilo tréninkový plán. Když totiž zaběhnete půlmaraton, nebo maraton ve slušném tempu, ještě týden jste trochu rozbitý a tréninky pak nejsou tak kvalitní. To samé logicky platí o mých svěřencích. Nenutím je do závodu, záleží to úplně na nich, ale většinou běhají jen štafetu a to je příklad i této akce. Půjdou každý pět až šest kilometrů. Jeden boxer ještě chtěl běžet půlmaraton, a tak jsem mu nabídl, že tu možnost stále máme. Nakonec z toho vycouval a půjde raději do štafety. Poběží nás nakonec pět.

Nejlepší česká boxerka současnosti Fabiana Bytyqi poběží také. Půlmaraton pro ní bude vcelku dobrý trénink, že?
Trénuji jí dlouho, už ani nevím kolik let. Ona patří mezi lidi, kteří si běhání nakonec oblíbili. Běhá ráda, a když jí nabídnu starty na různých akcích, ráda je přijme. Běhává rychle a celkem jí to jde. Kdyby to bylo i mimo zápasovou přípravu, ráda by si zaběhla i něco jiného. Před týdnem běžela 50 kilometrů, takže by to určitě zvládla. Ono je kolikrát lepší běžet padesát kilometrů lehkým tempem, než půlmaraton v závodním režimu.

Změříte časy sobě i svěřencům?
Co se mě týče, mám vždycky nějaké cíle. (úsměv) Realita už je potom kolikrát jiná, ale pokaždé jdu do závodu s tím, že chci zaběhnout čas, s nímž budu spokojený. A nějaký čas mám zase vysněný. Pokud se budeme bavit o mých svěřencích, tam si časy kontroluju a pak jim buď nadávám, nebo je chválím. (smích)

Momentálně jsou ale v plné přípravě na sezonu, takže by to měli zvládnout.
Jsou a já myslím, že Fabianu Bytyqi budu hlavně chválit. Samozřejmě se může stát, že něco neklapne, ale ona poběží posledních šest kilometrů štafety a to pro ní není žádná velká vzdálenost. Očekávám tam čas hluboko pod třicet minut, možná i dvacet šest. To musí dát. Pak jsou i jiní. Třeba Tomáš Šálek je velký kluk se 110 kily váhy. V jeho případě budu benevolentnější. Budu rád, když si pětku dá pod 25 minut. To by měl zvládnout.

A na jaký čas poběžíte vy?
Už jsem kdysi půlmaraton dokázal zaběhnout pod 1 hodinu 30 minut. Myslím, že při mé váze to teď nehrozí, ale sen je přiblížit se tomuto času. A povinnost je být pod hodinu čtyřicet minut. Jenže se nemusí povést ani ta takzvaná povinnost. (úsměv)

Chcete se přímo na trati poměřit s jednou z legend českého boxu Lukášem Konečným a vyzkoušet si, jestli na to také máte? Je to možné! Registrace na Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem jsou stále otevřené. Stačí jen kliknout na www.runczech.com a zarezervovat si startovní číslo. Pojďte také do toho!

Další články