Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Prodloužení smlouvy Trenér Šilhavý pokračuje u fotbalové reprezentace

Trenér Šilhavý pokračuje u fotbalové reprezentace

foto: fotbal.cz

02. 05. 2022 - 14:55

Trenér Jaroslav Šilhavý povede reprezentaci i v letošním ročníku UEFA Ligy národů a následné kvalifikaci o postup na UEFA EURO 2024. Po sérii jednání s ním vedení Fotbalové asociace České republiky v čele s předsedou Petrem Fouskem v pondělí odpoledne prodloužilo smlouvu. Nový kontrakt platí do konce kvalifikace o postup na mistrovství Evropy, tedy do konce roku 2023. V případě postupu na UEFA EURO 2024 dojde k jeho automatickému prodloužení až do závěrečného turnaje. Informoval o tom web fotbal.cz.

Jaroslav Šilhavý převzal reprezentaci v září 2018, a to s úkolem pokusit se o záchranu ve špatně rozehrané Lize národů, což se mu nakonec podařilo. V následujících letech se národní tým kvalifikoval na UEFA EURO 2020, postoupil do elitní skupiny UEFA Ligy národů a na evropském šampionátu se dostal až do čtvrtfinále.

„Mužstvo se teď sice nekvalifikovalo na mistrovství světa, ale předtím postoupilo do elitní skupiny Ligy národů a probojovalo se až do čtvrtfinále Eura. Věřím, že další úspěchy nás čekají,“ uvedl předseda FAČR Petr Fousek.

Trenér Jaroslav Šilhavý dodal: „Jsme u reprezentace přes tři a půl roku, a myslím, že se za výsledky stydět nemusíme. Je jasné, že nás porážka v baráži proti Švédsku štve, protože postup na mistrovství světa byl náš velký sen, ale máme na co navazovat.“

Reprezentace pod Šilhavého vedením zatím odehrála 40 zápasů. Třikrát z tohoto počtu nestál trenér kvůli nemoci COVID-19 přímo u postranní čáry a zastupoval ho asistent Jiří Chytrý. Národní tým slavil 21 výher, 5krát remizoval a 14krát prohrál. „Byli bychom rádi, pokud se reprezentace udrží v letošní velice těžké skupině 'A' Ligy národů. A jednoznačným úkolem pro stávající realizační tým je postup na mistrovství Evropy, které v roce 2024 uspořádá Německo,“ zdůraznil Petr Fousek.

Jaroslav Šilhavý poskočí už během červnového srazu na třetí místo v počtu odtrénovaných zápasů v historii samostatné české reprezentace. Před ním zůstanou jen Dušan Uhrin starší (50 utkání) a Karel Brückner (72 utkání).  „Není to samozřejmě nejdůležitější statistika, ale moc si toho považuji. A pokud bychom se jednou byť jen přiblížili tomu skvělému číslu Karla Brücknera, u kterého jsem před lety začínal jako asistent, signalizovalo by to, že se nám výsledkově vydařily i ty následující roky,“ dodal Jaroslav Šilhavý.

Ten se nyní připravuje na nejbližší sraz, který reprezentaci čeká v červnu. Český národní tým vstoupí do nového ročníku UEFA Ligy národů, a to zápasy proti Švýcarsku (2. června v Praze), Španělsku (5. června v Praze), Portugalsku (9. června v Lisabonu) a znovu proti Španělsku (12. června v Málaze).

Los kvalifikace o postup na UEFA EURO 2024 je na programu 9. října ve Frankfurtu.

Další články