Zde může být vaše reklama.
Úterý 16.4.
Svátek má Irena
Menu

Upravená pravidla FIFA rozhodla – může se střídat pětkrát

FIFA rozhodla – může se střídat pětkrát

foto: Petr Pelíšek

09. 05. 2020 - 15:00

Fotbalové soutěže čeká v případě dohrávek po nucených pauzách ne jenom neobvyklý herní program, ale změnit se trošku můžou i jednotlivá utkání. Týmy budou mít nahuštěnější program, hrát převážně v rytmu neděle – středa – neděle, k tomu budou moci střídat místo standardních tří hráčů hned pětkrát. Rozhodla o tom světová fotbalová asociace FIFA a informovala o tom na svém webu. Změna pravidla skončí s koncem kalendářního roku a týká se soutěží, které budou dohrány do 31. prosince. Nejde ovšem o plošné rozhodnutí, možnost pěti střídání si musí schválit jednotlivé první ligy.

FORTUNA:LIGY by měla podle předběžnému plánu znovu začít 25. května, to ještě musejí v úterý odsouhlasit zástupci profesionálních klubů. Pokud nejvyšší soutěže zažije restart, bude to již s možností střídat pět hráčů. FIFA tuto změnu odsouhlasila s platností pro rozjeté a nedohrané soutěže s tím, že hlavním důvodem je jisté ulevení hráčů v předpokládaném náročnějším programu, než je obvyklé. Vložené zápasy jsou standardní pro velkokluby, které hrají pravidelně poháry a mají dostatečně široké kádry, kluby, které jsou ekonomicky slabší a tak početná mužstva nemají by s tím mohly mít jist potíže.

Aby nedošlo v případě pěti střídání k zbytečným prodlevám ve hře, lze střídat jen třikrát během hrací doby, tedy bude muset jít o dvojstřídání. Pokud nebude vystřídáno před druhým poločasem. FIFA zároveň povolila dočasně přestat používat systém VAR, tedy videopomocníka pro rozhodčí.

Z rozhodnutí FIFA
-Každý tým smí využít maximálně pět střídání.
-Aby se snížilo narušení zápasu, bude mít každý tým maximálně tři příležitosti k střídání během zápasu; střídání mohou být také prováděny v poločasu.
-Pokud oba týmy vystřídají současně, bude to považováno za jednu ze tří možností pro střídání pro každý tým.
-Nevyužitá možnost střídání se přenáší do dalšího poločasu.
-Pokud pravidla konkrétní soutěže umožňují dodatečné střídání v prodloužení, týmy budou mít další příležitost střídání. Lze také střídat před začátkem prodloužení a v jeho poločase.
-Návrat vystřídaných hráčů zpět do hry není povolen.

Další články