Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Pohárový los České kluby už vědí, kudy vede cesta dál

České kluby už vědí, kudy vede cesta dál

foto: Petr Pelíšek

02. 09. 2020 - 13:30

Po Jablonci a Liberci, které čeká 2. předkolo Evropské ligy, znají své soupeře do pohárové Evropy také úřadující mistři ze Slavie a vicemistři z Plzně. Slavia narazí v play off Ligy mistrů na Midtjylland, nebo Young Boys Bern. Plzeň bude v 3. předkole Evropské ligy doma hostit SønderjyskE.

Slavii byl do play-off Ligy mistrů (poslední předkolo před základními skupinami) vylosovaný z možných soupeřů pravděpodobně ten nejtěžší. Sešívané čeká lepší celek ze zápasu 3. předkola mezi dánským  FC Midtjylland a švýcarským Young Boys Bern. Oba týmy ovládly poslední ročník svých lig.

Duel mezi Midtjyllandem a YB Bern je naplánován na 16. září, hraje se na jeden zápas. Proti úspěšnějšímu týmu z této dvojice Slavia nastoupí 22. září od 21:00 na domácí půdě, odveta na hřišti soupeře vršovického celku je naplánována na 30. září od 21:00.

Viktorii Plzeň čeká po vypadnutí z bojů o Ligu mistrů ve 3. předkole Evropské ligy dánský celek SønderjyskE Fodbold, který vznikl v roce 2004 sloučením několika klubů a který se do Evropské ligy kvalifikoval díky vítězství v dánském poháru. Duel, který se odehraje na jedno utkání bez odvety, je naplánován na 24. září. Pozitivní je, že se odehraje na hřišti Plzně.

Dva české kluby, které si vybojovaly v loňském ročníku FORTUNA:LIGY účast ve 2. předkole Evropské ligy, už znají po losu ve švýcarském Nyonu své soupeře. Loni čtvrtý Jablonec se vydá na půdu Dunajské Stredy, Liberec coby vítěz české kvalifikace o EL zavítá na půdu litevského klubu FK Riteriai. Obě utkání se odehrají ve čtvrtek 17. září bez diváků, odvety se v tomto ročníku ve 2. předkole nehrají.

Jablonec coby nasazený tým odehraje 2. předkolo Evropské ligy znovu po roce, kdy v něm vypadl s Pjunikem Jerevan. Letos se svěřenci kouče Petra Rady vydají na půdu slovenského klubu FC DAC 1904 Dunajská Streda, který skončil v loňském ročníku slovenské Fortuna ligy na třetí pozici.

Klub z maďarsko-slovenského pomezí se v novodobé historii podíval do evropských soutěží v sezóně 2018/2019 i 2019/2020, ale vždy vypadl hned ve 2. předkole Evropské ligy. Dunajská Streda zatím po pěti kolech vede tabulku slovenské nejvyšší soutěže, když je zatím bodově stoprocentní. Její aktuální brankářskou jedničkou je mimochodem 22letý příbramský rodák Martin Jedlička. V 1. předkole Evropské ligy vyřadila Dunajská Streda islandský celek Fimleikafélag Hafnarfjarðar.

Liberec si zahrál v evropských pohárech naposledy v roce 2017, kdy se podíval dokonce do skupinové fáze Evropské ligy. Ve 2. předkole Evropské ligy letos kádr trenéra Pavla Hoftycha zavítá do Litvy, kde narazí na FK Riteriai z metropole Vilnius.

Pobaltský klub skončil v posledním ročníku litevské A lygy na třetí příčce. V evropských pohárech se FK Riteriai objevil v posledních pěti sezónách. Nejdále postoupil v roce 2017 do 3. předkola Evropské ligy. V letošním ročníku Evropské ligy vyřadili Litevci v 1. předkole irský tým Derry City.

Oba zápasy českých zástupců ve 2. předkole Evropské ligy se odehrají ve čtvrtek 17. září a z rozhodnutí UEFA zcela bez diváků. Vzhledem k upraveným pravidlům výpočtu národních koeficientů se v jendozápasovém klání o postup do dalších bojů bude hrát:

Další články